Zöld hitel: 70M Ft max. 2,5% FIX kamattal

A nyári időszak sem múlhatott el újabb otthonteremtési támogatás bejelentése nélkül. Virág Barnabás MNB alelnök július 6-án jelentette be, hogy várhatóan októbertől lesz elérhető az köznyelven „zöldhitelként” ismert, egyébként Zöld Otthon Program nevű konstrukció a lakossági ügyfelek számára. A rendelet azóta sem született meg, így a teljesség igénye nélkül a már eddig ismert jellemzőket fogom felsorolni. Természetesen, amint lesz rendelet, azt is, és annak értelmezését is megosztom veletek. 😊

Tehát, amit eddig tudunk:

  • Hitelösszeg: maximum 70M Ft
  • Hitelcél: legalább BB energetikai besorolású újépítésű lakások vásárlása vagy építése
  • Kamat: maximum 2,5%, ami a teljes futamidő alatt FIX (a forrásköltséget az állam 0%-on nyújtja, a bankok maximum 2,5%-al adhatják tovább a pénzt az igénylőknek, tehát valószínűleg lesz árverseny)
  • Keretösszeg: az eddigi otthonteremtési állami támogatásokkal ellentétben itt fix keretösszeg lett meghatározva, mégpedig 200 milliárd Ft értékben. Megjegyzés: az érdeklődés iszonyatosan magas a termékre, csak az én ügyfélkörömben 34-en jelezték, hogy várják, hogy kijöjjön a rendelet és kifejezetten ezzel a konstrukcióval szeretnének vásárolni. Mint tudjátok, nagyon szeretem a statisztikát, így kiszámoltam, hogy a 34 érintett átlagosan 56,4M Ft-ot igényelne (a legtöbbüknek már a kinézett/lefoglalózott ingatlan is megvan, tehát tényleg csak a részletekre és az indulásra várunk….
  • +1: Pár héttel később Novák Katalin bejelentette, hogy azoknak, akik a Zöld Otthon Program mellett a CSOK-ot is igénybe veszik, az ehhez kapcsolódó Kamattámogatott hitel (CSOK Hitel) KAMATMENTES lesz a futamidő végéig (egyébként ugye fixen 3% a kamatozása, részleteket erről a konstrukcióról ide kattintva találsz. Megjegyzés: ebből legalább levonhatjuk azt a következtetést, hogy a Zöld Hitel Program nem lesz CSOK igényléséhez kötve, befektetők, család nélkül vásárlók is élhetnek vele!

Ha szeretnéd, hogy megnézzük, jogosult vagy-e a Zöld Hitelre, kattints ide!

Abból, hogy 1 hónappal a termék beharangozott indulása előtt mindössze 5 pontban összefoglalható az, amit eddig tudunk, kikövetkeztethető, hogy rengeteg a kérdés. Például, ami a leggyakrabban felmerül, hogy ha már megvan a kinézett ingatlan, alá lehet írni az adásvételi szerződést, vagy a jogszabály majd kiköti, hogy mikori keltezésű szerződések vesznek részt a programban. Ráadásul, ha kijön a rendelet pl. szeptember 30-án, az korántsem jelenti azt, hogy másnapra már igényelhető a termék. A bankoknak le kell gyártani a folyamatot, nem beszélve arról, hogy az első rendelet alapján szoktuk bekérni (mi is, a bankok is, a Bankszövetség is, mindenki is) az állásfoglalásokat az MNB-től, az első 2-3 hétben még minden ilyen jellegű rendelkezés képlékeny és jellemzően változó.

Nagyon szurkolunk tehát, hogy mielőbb kijöjjön a rendelet, mert csak így lehet esély arra, hogy október 1-től igényelhető legyen a termék. Persze az, hogy megvan a jogszabály, nem jelenti azt, hogy mindegyik bank elindul a termékkel, azt meg pláne nem, hogy egyidőben. Valószínűleg most is lesznek olyan bankok, akiknél 1-2 hét elteltével már kész lesz a teljes folyamat, és lesznek a „leszakadók”, ahol a 1-2 hónap múlva lesz elérhető a konstrukció.

Van egy kedves Ügyfelem, aki jelezte, hogy szeretne feliratkozni a „Zöldhitel Early Bird listára”. Jót nevettem ezen, de valóban találó a szövege, mert itt bőven lehet, hogy aki lemarad, az kimarad. Amennyiben téged is érdekel ez a lehetőség, szeretnél az elsők között, hiteles forrásból tájékozódni, akkor jelezd részemre ide kattintva és egyeztessünk személyre szabottan a lehetőségeidet illetően (nyilván a jogszabályon felül a banki elvásásoknak is meg kell felelni, és hát mint tudjuk ebből ahány bank, annyi féle van…). Valamint, ha van a környezetedben olyan, aki érdeklődik a Zöld Hitel Program iránt, lakásvásárlás és/vagy hitelfelvétel előtt áll, akkor nyugodtan linkeld neki ezt a cikket 😊

A zöld hitellel, lakáshitellel, személyi kölcsönnel, CSOK-kal, a babaváró kölcsönnel és szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban személyre szabott ajánlatokat, konzultációt itt kérhetsz.

Filep Hajni

hitelszakértő

hajnalka.filep@benkspartner.hu

Tags: No tags

Comments are closed.