CSOK és kamattámogatott hitelek a hitelszaki.hu-tól

CSOK és kamattámogatott hitelek. Melyik miért jó?

Támogatás és kamattámogatás. Vissza nem térítendő összeg és kamattámogatott hitel. Az egyik maximum 10 millió forint lehet, a másik pedig maximum 15 millió. De melyik-melyik? Mit jelent pontosan a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) és az Otthonteremtési Kamattámogatás (OTK) és hogyan lehet őket együtt igényelve maximálisan kihasználni?

Itt elolvashatod, hogyan kaphattok akár 40 millió Ft állami támogatást lakáscélotok megvalósításához.

Dóra és János friss házasok, első babájukat várják. Összesen 10 millió Ft megtakarítással rendelkeznek és első találkozásunkkor, amikor átbeszéltük az állami támogatásokra és lakáshitelekre vonatkozó személyre szabott lehetőségeiket azt mondták, hogy terveik szerint maximum 30 millió Ft-ért szeretnének lakást venni.

Nagyon örültek annak, hogy beszélgetésünk során kiderült, az ingatlancéljuk megvalósításához (a saját önerejük mellett) piaci hitelre nem is lesz szükségük, ugyanis az otthonteremtésre vonatkozó állami támogatások kihasználása elég a lakásvásárlás finanszírozásához. Havi szinten maximum 150.000 Ft törlesztőrészletet tudnak vállalni, így nagyon örültek annak, hogy ezt a kiadást is valamivel 100.000 Ft alá sikerült kihoznunk, így még spórolnak is, hiszen jelenleg 160.000 Ft lakbért fizetnek az albérletükért. Mivel éppen úton van első babájuk és összesen 2 gyereket szeretnének, az alábbiak szerint alakul a „költségvetésük”:

–          1.430.000 Ft CSOK (két gyerekre, használt lakásra)

–          10.000.000 Ft kamattámogatott hitel (OTK)

–          10.000.000 Ft babaváró támogatás, (kamatmentes, bővebb információkat erről itt olvashatsz)

–          8.570.000 Ft önerő

Dóriék is sok téves információval találkoztak a CSOK és az OTK („CSOK Hitel”) kapcsán, így hasznosnak találták a személyes konzultációt, mely során tisztáztuk, hogy mi mit jelent, átbeszéltük, hogy rájuk vonatkozóan hogyan használhatók ki a különböző otthonteremtést elősegíteni hivatott támogatások és még a bankoknál elérhető plusz kedvezményekről is esett szó (pl. azért esett a választásuk egy adott pénzintézetre, mert ott lakástakarék pénztárból díjmentes az elő-, és végtörlesztés, és kiszámoltuk, hogy a 8. évnél végtörlesztik a kamattámogatott hitelüket a két meglévő Fundamenta lakáskasszájukkal).

Lássuk tehát, hogy mi is pontosan a CSOK és az OTK, milyen feltételeik vannak és mekkora összeggel tudnak hozzájárulni az otthonteremtéshez:

Az ingatlanra vonatkozó feltételek:

Családok Otthonteremtési Kedvezménye

A CSOK egy olyan támogatás, mely a meglévő és a vállalt gyermekek számától függ (erről már igényléskor nyilatkozni kell) és a támogatás összegét nem kell visszafizetni:

·         1 gyermek esetén a támogatás összege használt és új lakóingatlan vásárlásához/építéséhez egyaránt 600.000 Ft

·         2 gyermek esetén a támogatás összege használt és új lakóingatlan vásárlásához/építéséhez  1.430.000 Ft és 2.600.000 Ft

·         3 gyermek esetén a támogatás összege használt és új lakóingatlan vásárlásához/építéséhez  2.200.000 Ft és 10.000.000 Ft

Az igénylőkre vonatkozó feltételek

  • Az igénylőnek ne legyen az állami adóhatóságnál nyilvántartott köztartozása. A köztartozás-mentességről – ha az igénylő nem szerepel az adózás rendjéről szóló törvény szerinti köztartozásmentes adatbázisban – az igénylő büntetőjogi felelősség vállalásával teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkozik.
  • Az igénylő OEP által biztosított legalább 180 napja vagy külföldön dolgozó magyar állampolgár és vállalja, hogy a támogatási szerződés megkötését követő 180 napon belül biztosítottá válik.
  • Az igénylő és házastársa büntetlen előéletű
  • Gyerek (meglévő vagy vállalt)

–          házaspár 1 gyermek születését vállalja (az igénylést követő 4 éven belül)

–          házaspár 2 gyermek születését vállalja (az igénylést követő 8 éven belül)

–          házaspár 3 gyermek születését vállalja (az igénylést követő 10 éven belül)

Az ingatlanra vonatkozó feltételek:

–          az új lakóingatlan építésére vonatkozó feltételeket itt találod

–          az új lakóingatlan vásárlására vonatkozó feltételeket itt találod

–          a használt lakóingatlan vásárlására vonatkozó feltételeket itt találod

Otthonteremtési kamattámogatott hitel

Azok az ügyfelek, akiknek a megtakarításukon és a CSOK összegén felül szükségük van még pénzre a lakáscéljuk megvalósításához, a CSOK mellé a kamattámogatott hitelt is igénybe szokták venni (sőt, egyre gyakrabban tapasztalom, hogy a kedvező konstrukció miatt azon ügyfeleim is élnek ezzel a lehetőséggel, akiknek egyébként rendelkezésre áll a teljes vételár). Július 1-től nem csak az újépítésű-, hanem a használt ingatlanokra is igénybe lehet venni a futamidő végéig fix (maximum 25 évig), kamattámogatott hitelt (3% a kamata), mely az alábbiak szerint igényelhető:

·         2 gyermek esetén maximum 10.000.000 millió Ft új és használt ingatlan vásárlására/építésére egyaránt

·         3 gyermek esetén maximum 15.000.000 millió Ft új és használt ingatlan vásárlására/építésére egyaránt

Az igénylőkre vonatkozó feltételek megegyeznek a CSOK feltételeivel, annyi az eltérés, hogy a kamattámogatott konstrukció igényléséhez legalább 2 meglévő vagy vállalt gyermek szükséges.

Fontos, hogy a fenti ajánlatokat ügyfeleim hitelképességének előminősítése (konkrét jövedelmi helyzetük, jövedelmük összetétele, mértéke, stb.) alapján készítettem, nem általános érvényűek.

A CSOK-kal, a babaváró kölcsönnel, lakás-, és szabadon felhasználható hitelekkel kapcsolatban személyre szabott ajánlatokat, konzultációt itt kérhetsz.

Filep Hajnalka

Benks Kft.

hitelszakértő

Tel.:        +36 20 596 3617

e-mail:  hajnalka.filep@benkspartner.hu

Tags: No tags

Comments are closed.