teamwork-gbf5902473_1920

Vállalati hitelek

Új, hiánypótló videó került fel a Youtube csatornámra, melyben bemutatom azokat a hitel lehetőségeket – piaci és államilag támogatott termékeket egyaránt – melyeket a cégek igényelhetnek. Cégvezetőként szerintem mindenképpen érdemes megnézni (legyen szó Bt-ről, Kft-ről, vagy akár KATA EV-ről), mert egy cég életében felmerülő legtöbb finanszírozási helyzetre van.

Külön megtiszteltetés számomra, hogy a videó oktatási céllal is szolgál, ugyanis az „Ágazati képzőközpontok, okos struktúrák és képzőhely alternatívák” című kiemelt projekt keretein belül készült gimnazistáknak, a Széchenyi 2020 program részeként. 🙂 A program keretein belül azt tanulhatják meg a gimnazisták, hogyan lehetnek vállalkozók, milyen típusú cégeket alapíthatnak, mire kell figyelniük. Ebbe a teljes képbe illeszkedik a külső finanszírozás témaköre, melyen belül a banki termékekről én beszéltem.

Ez a lehetőség azért volt nagyon a szívügyem, mert meglepő módon, amikor az ügyfeleimmel a lakásvásárláson, egyéb cél finanszírozáson keresztül a pénzügyi jövőjüket tervezzük, akkor nem a Pitagorasz-tételt szoktuk elővenni (fontosnak tartom a matematika oktatást, és az említett tételhez hasonló „klasszikusokat” de ez önmagában pénzügyi tudatosságra nem nevel, ezért szerintem több valóban életszerű helyzetet kellene tanítani a fiatalokkal), hanem a valós élethelyzetet. Fontosnak tartom, hogy minél többen legyenek tudatosak a pénzügyeiket illetően és ha már a gimiben van egy kurzus arról, hogyan működik egy saját vállalkozás, akkor ezzel szerintem nagy lépést teszünk előre az ügyben. 😊

 1. Folyószámlahitel

A legegyszerűbben és leggyorsabban igényelhető hitel, mely átmeneti likviditási problémákat hivatott megoldani. Például a cégek életében sajnos gyakran előfordulhat, hogy csúszik egy-egy partner a fizetéssel, vagy magának a cégnek kell előzetesen egy nagyobb összeget kifizetnie, még mielőtt ő maga megkapja a bevételt. Ilyen és hasonló likviditási problémák átvészelésére jó a folyószámlahitel.

 • Előnye, hogy szabadon felhasználható és a számlavezető bank a vállalkozás pénzügyi helyzete, illetve pénzforgalma alapján állapítja meg a hitelkeretetet, melyhez nem szükséges hitelfedezet. Kamatot csak a felhasznált hitelkeret után kell fizetnünk. Ha érkezik utalás a vállalkozói számlánkra, akkor automatikusan visszatöltődik a hitelkeret, nem kell külön foglalkozni a törlesztéssel.
 • Hátránya, hogy a bankok minden évben felülvizsgálják az adható keret nagyságát és egyik pillanatról a másikra elvehetik, lecsökkenthetik attól függően, hogy alakult a vállalkozás gazdasági helyzete, számlaforgalma.

Ha ez érdekes lehet számodra vedd fel velünk a kapcsolatot itt.

 • Beruházási hitel

Ha székhelyet, telephelyet, irodát vásárolna a cégünk, bővülni szeretnénk, esetleg új gépeket, berendezéseket vásárolnánk, de nincs hozzá kellő mennyiségű készpénzünk, akkor erre nyújthat megoldást a beruházási hitel. Amennyiben célunk ingatlanvásárlás, vagy van meglévő hitelmentes ingatlanunk, akkor egyszerű a helyzetünk, mert ezek megfelelő fedezetet nyújthatnak hozzá.

 • Előnye, hogy van olyan típusa, amit kezdő vállalkozások is igényelhetnek, valamint kedvező a kamatozása.
 • Hátránya, hogy hosszú az ügyintézési ideje, az ingatlan értékbecslés és a folyósításhoz kapcsolódó feltétel miatt (biztosítani kell az ingatlant, közjegyzői okiratba kell foglalni a szerződést, földhivatalba kell menni…stb). Legalább 4-8 hét mire folyósítják a hitelt, sőt, az átfutási idő bankfüggő.

Kérdése esetén keress bennünket ide kattintva.

 • Forgóeszközhitel

Ha hirtelen megnövekednek a vevői megrendelések, egyre több termékünk fogy, vagy szeretnénk új termékeket bevezetni termékkínálatunkba, akkor a megfelelő konstrukció a forgóeszköz hitel. – – Előnye, hogy viszonylag gyorsan juthatunk hozzá a hitelhez és nem kell hozzá ingatlanfedezet. Hátránya viszont, hogy csak számlák ellenében történik meg a folyósítás, tehát minden esetben igazolni kell a hitelcélt. Ha érdekes lehet számodra kattints ide.

 • Lombard hitel

Viszonylag ritkán használt termék, olyankor jöhet jól, ha magánszemélyként van megtakarításod, de nem szeretnél hozzányúlni, és tudod, hogy egyébként sem szerencsés a magán és a céges vagyont összevegyíteni, mert a könyvelőd a haját tépi, a NAV pedig boldogan szankcionálja ezen félrelépésedet. Na, ekkor jusson eszedbe, hogy létezik lombard hitel is, keress bennünket itt.

 • Előnye, hogy egyszerűen gyorsan, akár napok alatt is folyósítják a hitelt. A meglévő megtakarításod lesz a fedezete, és viszonylag alacsony költséggel megkaphatod.
 • Hátránya, leginkább a papírmunka, a kérelem kitöltése.
 • Lízing

Szintén speciális hitelfajta. Biztosan hallottál már arról, hogy céges autót vásárolni leginkább nyílt végű pénzügyi lízinggel érdemes. A nyílt végű pénzügyi lízing lényegében egy speciális bérleti szerződés, ahol egy szolgáltatást veszel, és havonta fizeted a törlesztő részleteit.

 • Egyik legnagyobb előnye, ami miatt a legtöbb nagymenő cégvezető lízingelt autóval jár (pl. sok ügyfelem Teslát lízingel 😊), az, hogy a céges használat arányában az ÁFÁ-t vissza lehet igényelni, új- és használt autót is lehet vásárolni belőle. A futamidő végén dönthetsz, ha akarod, megveszed, vagy ha akarod, újabb kocsit lízingelsz.
 •  állami támogatások

A KKV-szektor számára különösen fontosak az államilag támogatott hitelek, melyek úgy lettek kialakítva, hogy a lehető legszélesebb körben igénybe vehetők legyenek. Mind a beruházási hitelek, mind a forgóeszköz- és folyószámlahitelek esetében is lehet támogatott konstrukciót találni. Ez ügyben is keress bennünket az itt található elérhetőségeinken.

 Az ún. Széchenyi hitelek esetében az elsődleges ügyfélkör a kisvállalati szektor, azon belül is a mikrovállalkozások – számukra nyújtanak kedvező kamatozású vállalkozói hiteleket.

Az elérhető támogatott hitelekről érdemes akkor tájékozódni, amikor aktuális a hiteligénylés, hiszen ezek a termékek és a hozzájuk kapcsolódó konstrukciók, feltételek változhatnak. Néhány példát azért megemlítek a jelenleg elérhető lehetőségekből:

 • Széchenyi Kártya Folyószámlahitel GO!
 • Széchenyi Turisztikai Kártya GO!
 • Széchenyi Likviditási Hitel GO!
 • Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • Agrár Széchenyi Beruházási Hitel GO!
 • 2021. július 1-jétől elérhetők a Széchenyi Újraindítási Hitelek, melyek jellemzően a koronavírus okozta gazdasági károk áthidalásában segítik a cégeket
 • 2021. októberétől pedig igényelhető a nagyon közkedvelt Széchenyi Mikrohitel Go, melynek köszönhetően 0,5%-os kamattal vehetnek akár induló cégek is például lakást irodai hasznosításra, vagy bérbeadási céllal

Érdemes átnézni az egyes hiteleket akkor is, ha induló a vállalkozásunk, van olyan termék ugyanis, ahol nem előfeltétel, hogy lezárt üzleti éve legyen a cégnek. Azt ugyanakkor minden esetben kikötik, hogy csak olyan cég vehet fel támogatott hitelt, amelynek nincs lejárt köztartozása – és természetesen nem állhat felszámolás vagy törlési eljárás alatt.

 •  Mire figyeljünk, kockázatok

Nagyon fontos, hogy bankonként és vállalkozásonként eltérhetnek a fedezeti elvárások, ezért mindenképpen érdemes hitelfelvétel előtt céges finanszírozásban jártas, független hitelszakértővel egyeztetni. Ez a szolgáltatást egyébként díjmentesen vehető igénybe. A másik megoldás, hogy minden egyes bankba bemegyünk érdeklődni, konkrét ajánlatot kérni, de ez eléggé időigényes, valamint nem feltétlenül lesz átlátható, ha nincs, aki segítsen az összehasonlításban. Amire figyelni érdemes, hogy például jelentős eltérések lehetnek költségek, elvárások tekintetében. A vállalkozás hitelképessége nagyon sok mindentől függ. Ezekkel kapcsolatban vannak megengedőbb és szigorúbb pénzintézetek, tehát előfordulhat, hogy az egyik bank egyáltalán nem finanszírozza a cégünket, vagy jóval kisebb összeggel, mint szeretnénk, a másik pedig még magasabb hitelösszeget kínál, mint amennyire szükségünk van.

Gondoljuk át, mi az a havi törlesztőrészlet, kamatokkal, kezelési költséggel együtt, amit a ki tudunk termelni, biztosan ki tudunk fizetni anélkül, hogy a vállalkozás egyéb területeiről vonná el az anyagi forrást. Esetleg nehézkessé tenné a vállalkozás napi működtetését.

Ha már előre látjuk, hogy valamiért egy ideig nem tudunk akkora összeget befizetni, mint amit vállaltunk, mindig forduljunk a hitelügyintézőnkhöz segítségért. Általában van lehetőség a hitelünk átütemezésére, és így a havi törlesztőrészlet csökkentésére. Egyébként sok cég úgy fizet piaci hitelt (mondjuk 5-7%-os kamattal), hogy simán kiválthatná egy sokkal kedvezőbb – akár 0,5%-os kamatozású – támogatott konstrukcióra. Érdemes ránézni a meglévő hiteleinkre, ha van jobb ajánlat, akkor mindenképpen élni kell vele, ne fizessen a cég havi szinten több tízezer Ft extra kamatot fölöslegesen…

Mindig mérlegeljünk a remélt haszon, és a kockázatok figyelembevételével!

Sok esetben hitel nélkül nincs fejlődés, ha vannak terveid a cégeddel, amelyhez hiányzik némi finanszírozás, szívesen előminősítem a cégedet és elküldöm neked a konkrét, személyre szabott lehetőségeket. Kérdés esetén keress bátran minket elérhetőségeinken ide kattintva.

Üdvözlettel,

Filep Hajni

Tags: No tags

Comments are closed.