money-g3f52fc030_1280

Rezsicsökkentő beruházások finanszírozása

A gáz világpiaci ára év eleje óta 537%-al nőtt. Csak az elmúlt 1 hónapban +49%-al lett magasabb. A tél közeleg és hozza magával a százezres villany-, és gázszámlákat. Itt az energiaválság, ezért most mindenki napelemet, hőszivattyút, külső hőszigetelést, korszerű nyílászárókat szeretne beszerezni, méghozzá természetesen még a brutálisan magas rezsiárak előtt.

Ezek a rezsicsökkentő beruházások békeidőben is rengeteg pénzbe kerülnek, most meg aztán pláne. Sok ügyfelem hív/ír mostanában, hogy milyen finanszírozási lehetőségei vannak, ezért ezeket mutatom be részletesen ebben a levelemben. Akkor is érdemes elolvasni, ha egy budapesti kis lakásban élsz, mert biztosan vannak vidéki rokonaid, barátaid, akiket érinteni fognak a horrorisztikus számlák.A témában készült Youtube videómat itt nézheted meg

Most a lakosság számára elérhető opciókról lesz szó, de egyébként szuper, államilag támogatott lehetőségek vannak a vállalatok számára, ezzel kapcsolatban éppen most készítem a videót, hiszen a cégeket még nehezebben fogja érinteni a rezsi változás. Ha nem szeretnél lemaradni a céges megoldásokról, akkor iratkozz fel a fent linkelt Youtube csatornámra és nyomd meg a csengőt, hogy értesítést kapj!

Ne légy csodaváró!

Mindjárt rátérek, hogy milyen lehetőségei vannak azoknak, aki meglévő ingatlanjukon szeretnék elvégezni a rezsicsökkentő beruházást és azoknak, akik most vásárolnának használt családi házat, melyet a birtokbavétel után zöldíteni akarnak.

De előtte szeretnék kitérni a csodaváró kategóriára. Ebben az esetben azokat tekintem csodavárónak, akik abban reménykednek, hogy csak 1-2 hónapot, maximum egy szezont kell kibírni a horrorisztikus rezsiárakkal és utána megint jön az olcsóság. Szeretném eloszlatni a rózsaszín ködöt: a szakértők sokmindenben vitatkoznak, de abban mindenki egyetért, hogy a nagyon magas energiaárak még évekig velünk maradhatnak, és évek múltán sem fognak visszatérni mondjuk a tavalyi, relatíve alacsonyabb szintekhez.

Emellett az is fontos, hogy az ilyen szempontból korszerűtlen ingatlanok értéktartását vagy értéknövelését csak a zöldítéssel lehet majd elérni. Lakás, házvásárlás esetén már 10 éve kötelező az adásvételi szerződéshez csatolni az Energetikai nyilatkozatot. Ezt eddig sem a bankok, sem a vevők nem nagyon nézegették, de jó, ha tudod, hogy ez most megváltozott. Az utóbbi időben ugyanis kötelező csatolni az Energetikait az igénylési csomaghoz, anélkül tehát be sem fogadja a bank az ügyletet, nem indul el a folyamat.

Folyosói pletykák szerint az is a küszöbön van, hogy korszerűtlen besorolású ingatlanokat jóval alacsonyabbra fognak becsülni a bankok és így kevesebb hitel igényelhető rájuk. Nyilván, ezt a vevő is be fogja árazni, tehát olcsóbban tudod majd eladni. Röviden, az ingatlanod forgalmi értékét úgy tudod megőrizni vagy adott esetben növelni, ha már átesett egy energiakorszerűsítésen.

Rezsicsökkentő beruházás finanszírozása már meglévő ingatlanra

Aki a már meglévő ingatlanán szeretné elvégezni a rezsicsökkentő beruházást, az 4 féle finanszírozásból választhat:

  1. Személyi kölcsön

A személyi kölcsön a leggyorsabb és legrugalmasabb megoldás és a kapott pénz bármire elkölthető.

Előnye: hogy nem kerül rá a bank jelzálogjoga az ingatlanra, nincs értékbecslés, emiatt nagyon gyors, a bankválasztástól a folyósításig maximum 1 hét telik el. Sőt, a mi ügyfeleinknek általában már az igénylés napján a számlájukon van a pénz. Árazásban is kedvező, még vannak bőven infláció alatti kamatok

Hátránya: mivel nincsen jelzálog fedezet, ezért sok esetben szigorúbb a jövedelem elfogadhatósága, bírálata. Ez is kiküszöbölhető, mivel ügyfeleinknek előminősítjük az igénylését

  • Szabad felhasználású jelzálog hitel

A szabad felhasználású jelzáloghitel a személyi kölcsönhöz hasonlóan bármire költhető, de itt már be kell vonnunk ingatlan fedezetet.

Előnye: hosszabb lehet a futamideje és magasabb összeg igényelhető, mint a személyi kölcsön esetén.

Hátránya: mivel itt már van ingatlan fedezet, ezért lesz ingatlan-oldali bírálat is, így hosszabb az átfutási ideje, mint egy személyi kölcsönnek

  • Felújítási hitel

Felújítási hitel esetén már a konkrét korszerűsítési célt is csatolni kell az igényléshez és ennek megvalósulását pedig ellenőrizni is fogja a banki értékbecslő

Előnye: sok banknál lakáshitel kamatokkal megy, ezért olcsóbb, mint a személyi kölcsön és a szabad felhasználású jelzáloghitel

Ugyanakkor hátránya, hogy már az igényléshez le kell adni a banki formanyomtatványon kitöltött költségvetést és ehhez tartani is kell magunkat. Márpedig mostanában ez nem egyszerű, napi szinten emelkednek az árak. Emellett előfordulhat, hogy a bank nem egyösszegben, hanem szakaszosan folyósítja csak ki az igényelt kölcsönt és minden szakasznál megy az értékbecslő ellenőrizni, hogy beépült-e. Ez lassítja, bonyolítja a folyamatot.

  • Otthonfelújítási támogatás

Az otthonfelújítási támogatást azért hagytam a végére, mert jó eséllyel ennek a lejárati idejébe már nem fog beleférni az, aki még most kezd bele a korszerűsítésbe, ugyanis a legutolsó számlát legkésőbb 2022. december 31-ig lehet kiállítani. Márpedig a napelem cégek várólistája jelenleg minimum 4-6 hónapos, és az előleg befizetése után indul.

Előnye: államilag támogatott konstrukció, kedvező kamattal

Hátránya: összetett jogszabályi feltételeknek kell megfelelni már a hitel igénylésekor és majd a támogatás visszaigénylésekor is. Emiatt hosszadalmas, nehézkes az átfutási idő, a bankok sem túl gyorsak ennek az ügyintézésében. További hátrány, hogy az igényelhető összeg maximum 6M Ft.

Rezsicsökkentő beruházás finanszírozása megvásárolandó ingatlanra

Annak, akinek a megvásárlandó lakását, házát kell korszerűsítenie, 2 lehetőség áll rendelkezésére:

  1. Zöldítő hitel

A Zöldítő konstrukció keretein belül már az ingatlan vásárlási hitel igénylésekor a korszerűsítési munkálatok finanszírozása is igényelhető. Így párhuzamosan bírálja a bank az ügyletet és egy szerződésben megvalósítható mindkét cél.

Ennek nagy előnye, a gyorsaság, rugalmasság, valamint hogy a tulajdonszerzéskor nem kell egy új folyamatot indítani a felújítás finanszírozásra, hanem addigra már rendelkezésre áll az összeg. Ilyenkor az idő tényező nagyon fontos, ugyanis az alapanyagok folyamatosan drágulnak és a mesterembereknek is csak emelkedik a munkabére. Minél hamarabb ki tudja valaki fizetni az előleget, annál olcsóbb lesz a megvalósítás!

Hátránya, hogy a munkálatok elkészültekor legalább BB energiabesorulásúnak kell lennie az ingatlannak és max. 80 kwh/m2/év lehet a primerenergia felhasználás VAGY legalább 30%-os primer energiafogyasztás javulást kell elérni

  • Falusi CSOK

A Falusi CSOK-kal hasonló a helyzet, mint az Otthon Felújítási Támogatással, ha még csak most kezdesz el preferált kistelepülésen lévő ingatlant keresni, akkor nagyon bele kell húzni, mert ez a konstrukció 2022. december 31-ig igényelhető.

A Falusi CSOK keretében a felújítási, korszerűsítési munkálatokra maximum 5M Ft állami támogatást kaphatnak az igénylők, sőt, az ÁFA is visszaigényelhető.

Előnye, hogy a preferált kistelepüléseken jellemzően alapból kedvező a vételár (bár sok Pest-megyei település is rajta van a listán, ahol ez nem feltétlenül igaz) és így akár csak támogatásokkal megvalósítható a vásárlás+felújítás.

Hátránya a fent említett lejárati idő, valamint az, hogy már a lakáshitel igénylésekor le kell adni a banki formanyomtatványon kitöltött Költségvetést, holott még nincs tulajdonodban az ingatlan, tehát előre kell tervezni és ehhez tartani magadat

Mire figyelj

Ezzel körbe is jártuk a lehetőségeket. Ha eljutottál idáig, akkor már többet tudsz, mint az átlag, de fontos, hogy nem mindent! Például lehet, hogy a fentiekből te kiválasztasz egy opciót, aztán besétálsz a bankodhoz és vagy nem elérhető a bankodnál olyan termék, vagy ott nem vagy rá hitelképes. A bemutatott 6 konstrukcióból 3 csak 1-2 banknál elérhető. Emellett, mint már tudod, egyik banknál többet, a másiknál kevesebbet ér a jövedelmed.

Ha szeretnél konkrét, személyre szabott ajánlatokat kapni, hogy a számok szintjén is össze tudd hasonlítani az opciókat, akkor jelezd részemre ide kattintva. Szívesen átbeszélem veled az élethelyzeted alapján a megfelelő stratégiát, mindegyik opcióra konkrét, személyre szabott ajánlatot mutatok az összes banknál, ahol a te paramétereiddel adnak hitelt. A bankválasztástól a folyósításig fogom a kezedet, sőt, a mint tudod, Ügyfeleimnek sok esetben egyedi kamatot, ingyenes előtörlesztést és egyszeri díjak elengedését is biztosítják a bankok, nem beszélve az ingyenes bankszámla csomagokról!

Ha van olyan ismerősöd, aki számára hasznos lehet ez a bejegyzés, nyugodtan küldd el neki! 😊

Hitelekkel, állami támogatásokkal, fix, garantált hozamú, állami támogatásos megtakarításokkal, biztosításokkal és ingyenes számlacsomagokkal kapcsolatban is állok a rendelkezésedre elérhetőségeim egyikén!

Hajni

Tags: No tags

Comments are closed.